De nadelen van budget mobiele telefoons

Low-end telefoons kunnen zowel smartphonemerk als consument benadelen

02 NOVEMBER 2015, AMSTERDAM, NEDERLAND
Samenvatting
Samsung zou gaan stoppen met het aanbieden van nieuwe budget-toestellen op de Nederlandse markt vanwege vermeende reputatieschade die hierdoor wordt geleden. Echter ondervinden niet alleen smartphonefabrikanten nadelen van budget telefoons. The Fixables presenteren de top 5 nadelen van low-end telefoons voor consumenten.

Eens in de twee jaar is het zover; je mag weer een nieuw telefoonabonnement afsluiten. Het vergelijken van toestellen en abonnementen begint, zowel bij het afsluiten van een nieuw abonnement met bijbehorend toestel als bij het kopen van een losse mobiele telefoon. Je hebt de keuze uit twee segmenten binnen de mobiele telefonie: een low-end toestel van minder dan € 200 of een high-end toestel van meer dan € 400. Wat is wijsheid? Consumenten ervaren dit meestal als een lastige keuze, maar voor het telefoniemerk is de keuze tussen het aanbieden van low- en high-end toestellen minstens zo moeilijk.

Kwaliteit boven kwantiteit voor smartphonefabrikant
Het aanbod van beide segmenten op de Nederlandse markt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Toch lijkt er een eind te komen aan het groeiende aantal low-end toestellen. Zo zijn er afgelopen maand geruchten ontstaan rondom een verkoopstop in Nederland van budget-toestellen door Samsung, mogelijk omdat het imago eronder lijdt. Volgens recent onderzoek van Multiscope is Samsung met 43% marktaandeel nog altijd de marktleider binnen Nederland. Toch zou Samsung mogelijk de focus van kwantiteit naar kwaliteit willen verleggen. Dit zou een begrijpelijke stap zijn omdat in de top-5 van populairste smartphones in Nederland maar liefst 4 (high-end) toestellen van Samsung staan. Tevens is de concurrentie in het low-end segment de afgelopen jaren flink toegenomen.

Het imago van Samsung is volgens de merkwaarde-indexatie van Forbes de afgelopen jaren verslechterd ten opzichte van de grootste concurrent Apple (25% marktaandeel). Apple heeft de focus gehouden op kwaliteit en high-end toestellen en bieden geen budget toestellen aan. Forbes indexeerde dit jaar de merkwaarde van Apple (+17%) op meer dan 145 miljard dollar, terwijl de waarde van het merk Samsung(+8%) ‘slechts’ 37,9 miljard dollar bedraagt.

Top 5 nadelen voor consumenten
Ook zitten er voor de consument een aantal risico’s aan de goedkopere low-end telefoons. Gebaseerd op de ervaring uit haar smartphone reparatieservice, identificeert The Fixables een top 5 gevaren van low-end telefoons.

  1. Er zijn vaak geen onderdelen te verkrijgen voor Low-End toestellen.
  2. Het verliezen van data doordat er geen reparatie kan worden gedaan. Denk aan foto’s en telefoonnummers.
  3. De reparatie is net zo duur of bijna even duur als een nieuw toestel.
  4. Toch doorbetalen voor het toestel omdat het met een abonnement wordt afbetaald.
  5. Data niet kunnen overzetten naar een ander toestel vanwege het ontbreken van een (Cloud-) back-up.
Citaten
"Regelmatig staart de consument zich blind op de prijs van zijn/haar smartphone of abonnement, niet wetende dat goedkoop dikwijls duurkoop is. Dat geldt ook voor de telefonie. Wij adviseren de consument dan ook een gebruikt high-end toestel te overwegen als men op zoek is naar een telefoon in de prijsklasse van een low-end toestel." Ferry Timmer
Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over The Fixables

The Fixables is een concept store voor het repareren van smartphones en tablets. Bij The Fixables draait alles om betrouwbaarheid, professionaliteit en transparantie. De winkel is ingericht als een espresso-bar, waar klanten op hun gemak kunnen wachten, of van achter glas kunnen zien hoe een reparatie wordt uitgevoerd in het ‘operatie lab’. Dit gebeurt met uiterste precisie, met gebruik van de beste onderdelen en apparatuur, onder garantie en tegen vaste en concurrerende prijzen.

Vestigingen The Fixables

Amsterdam
Rijnstraat 165
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 20:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Utrecht
Achter Clarenburg 5
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 19:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Bussum
Kapelstraat 3
Maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Rotterdam
Eendrachtsplein 16
Maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

berichten