Smartphone gaat steeds langer mee

The Fixables: vijf trends verklaren langere levensduur smartphones en opmars van reparaties

03 APRIL 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Nederland telt momenteel 8,5 miljoen smartphone-bezitters. Hoewel belangrijke introducties zoals 4G nog steeds voor verkooppieken zorgen, is het telkens aanschaffen van een nieuw toestel vandaag de dag minder vanzelfsprekend dan voorheen. De smartphone-reparateurs van The Fixables verklaren aan de hand van vijf trends waarom smartphones tegenwoordig langer mee gaan en waarom het populairder wordt om de levensduur van het apparaat te verlengen met een opknapbeurt of reparatie. “Een goede smartphone kan makkelijk vier jaar mee”.

Vijf trends die de langere levensduur en de toenemende populariteit van smartphone-reparaties verklaren:

  1. Smartphones blijven langer up-to-date: Terwijl de hardware-innovaties elkaar voorheen razendsnel opvolgden, vinden de belangrijkste verbeteringen voor consumenten nu plaats binnen de besturingssoftware en de apps. Volgens onderzoekers van Gartner¹ is het daardoor makkelijker geworden om met een ouder toestel toch ‘up-to-date’ te blijven. Het loont dan ook om een telefoon indien nodig te laten repareren, om zo de levensduur te verlengen.
  2. Steeds meer smartphones worden simlockvrij gekocht: In 2013 schafte ruim een derde (37 procent) van alle Nederlandse smartphone-kopers een simlockvrij toestel aan, ten opzichte van 26 procent in 2012². Omdat zij na afloop van hun contract niet ‘automatisch’ een nieuw toestel krijgen aangeboden, zijn zij vaker geneigd voor een reparatie te kiezen.
  3. Prijsbewuste consumenten verkiezen reparatie boven nieuwkoop: Het marktaandeel van smartphones uit het middensegment (300 tot 500 euro) is in 2013 gestegen van 19 naar 28 procent. Dit gaat ten kosten van de smartphones uit de duurste categorie, waarvan het marktaandeel daalde van 60 naar 52 procent³. The Fixables zien dat deze prijsbewuste consumenten ook gevoeliger zijn voor het kostenvoordeel dat reparatie oplevert boven nieuwkoop.
  4. Repareren wordt steeds toegankelijker: Tot een paar jaar geleden was het alleen mogelijk een smartphone te laten repareren bij schimmige winkeltjes, via web shops of met tussenkomst van een provider of verzekeraar. De bezitter was zijn smartphone dan vaak wekenlang kwijt. Nu komen er steeds meer betrouwbare, professionele en transparante reparateurs op de markt, die reparaties binnen een dag en zonder afspraak uitvoeren, wat de toegankelijkheid voor consumenten ten goede komt.
  5. Repareren is groen en goedkoop: Als gevolg van de duurzaamheidsrevolutie, maar ook ingegeven door de economische crisis, is het repareren van goederen aan een opmars bezig. Van kleding en meubels tot witgoed en auto’s: repareren is populair. Ook smartphones profiteren van deze trend.

¹ Gartner. 24 juni 2013. http://gtnr.it/1oef0qe.
² GfK Retail and Technology. Telecom Q4 2013. http://bit.ly/MHr5Wd.
³ GfK Retail and Technolgy (via NUtech). 18 juli 2013. http://bit.ly/1aQc53k.

Citaten
"“Hoewel er helaas geen exacte cijfers voor handen zijn, durven wij te stellen dat de markt voor het repareren van smartphones en tablets de afgelopen twee jaar sterk is gegroeid. Smartphones worden zeer intensief gebruikt en lopen daardoor nu eenmaal af en toe schade op. Met een eenvoudige reparatie kan een goede smartphone makkelijk vier jaar mee. Dat bespaart consumenten niet alleen veel geld, maar past ook bij een duurzame samenleving.”" René Smit en Ferry Timmer van The Fixables
Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over The Fixables

The Fixables is een concept store voor het repareren van smartphones en tablets. Bij The Fixables draait alles om betrouwbaarheid, professionaliteit en transparantie. De winkel is ingericht als een espresso-bar, waar klanten op hun gemak kunnen wachten, of van achter glas kunnen zien hoe een reparatie wordt uitgevoerd in het ‘operatie lab’. Dit gebeurt met uiterste precisie, met gebruik van de beste onderdelen en apparatuur, onder garantie en tegen vaste en concurrerende prijzen.

Vestigingen The Fixables

Amsterdam
Rijnstraat 165
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 20:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Utrecht
Achter Clarenburg 5
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 19:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Bussum
Kapelstraat 3
Maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

Rotterdam
Eendrachtsplein 16
Maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 18:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.

berichten